Здраве и красота

В книгата си известната лечителка Мария Требен описва жълтия кантарион като божествена билка. Растението улеснява зарастването на рани, действа нервноуспокоително, противомикробно, пикочогонно, противоглистно. Използва се за вътрешно и външно лечение. От жълт кантарион се правят чай, тинктура и масло. Много добре действат и седящи бани с тази билка, като цяла кофа стръкове жълт кантарион се залива с вода и престоява една нощ. На другия ден се кипва и се изсипва към водата за банята. Тя трае 20 мин.

Микоза или гъбички е силно заразно заболяване, което трудно се подава на лечение. Медицинската статистика сочи, че всеки пети човек страда от този проблем. Лечението на гъбичките е най-добре да се проведе под лекарски контрол. Най-сигурният начин то да е ефикасно, e да се вземат проби и те да се изследват, не само за да докаже гъбичната инфекция, но и да се определи вида на микозата. Микоза обикновено започва да се развива по кожата между пръстите на краката. Когато инфекцията се разпространи и по ноктите на краката, те стават дебели и се изкривяват.
Най-често инфектирането с микоза става когато сте  ходили боси по влажни или мокри подове (напр. в плувни басейни, общ санитарен възел, мокри помещения и бани)  и  чрез  споделяне с други хора на чехли, обувки , кърпи , чорапи, аксесоари за крака.

С настъпването на студените месеци рискът от простудни и инфекциозни заболявания рязко се увеличава. Резките температурни амплитуди спомагат появата и разпространението на вирусни заболявания. Допълнително непълноценното хранене, стресът и замърсената околна среда потискат имунитета и ни правят податливи на инфекции. Според специалисти имунолози единственият начин имунната система на съвременния човек да се справи с предизвикателствата на околната среда е профилактиката.